Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Προϋπολογισμός φτώχειας και υποτέλειας.

Με τον πιο επίσημο τρόπο αποκαλύπτονται τα ψέματα Βενιζέλου.
Της Μαίρης Ευθυμιάτου
Έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου αποτελεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, που κατατέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα επίθεση, η οποία ξεδιπλώθηκε χτες σε όλο της το μεγαλείο.
Τι προβλέπει, με λίγα λόγια, το προσχέδιο;
- Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,5%,
- αύξηση της ανεργίας στο 16,2%, και
- μείωση της κατανάλωσης κατά 6,4%.
Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του επιτελείου του Βενιζέλου με την τρόικα έφεραν… αποτέλεσμα στο κείμενο που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το βασικό είναι ότι δημιουργείται άμεσα και βίαια μια χώρα φτωχών. Τι ζήτησε η τρόικα; Μειωμένες συνολικές δαπάνες στα 70.405 εκατ. ευρώ, μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και λιγότερο κράτος.
Και το ΥΠΟΙΚ, βεβαίως, έσπευσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: μειωμένες πρωτογενείς δαπάνες (δηλαδή, μισθοί, συντάξεις, λειτουργικά έξοδα, επιχορηγήσεις) στα 49.185 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι), τσεκουρεμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 700 εκατ. ευρώ και νέα, περισσότερα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Χαρακτηριστικό είναι πως τα πρόσθετα μέτρα που ενσωματώνει ο Προϋπολογισμός ανέρχονται σε 19,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα εισπρακτικά μέτρα (έκτακτες εισφορές, μειώσεις φοροαπαλλαγών, εισφορές ακινήτων κ.λπ.) υπολογίζονται σε 13,1 δισ. ευρώ και οι περικοπές στις δαπάνες σε 6,3 δισ. ευρώ. Οι «δαπάνες» που κόβονται έχουν ήδη… ματώσει την κοινωνία:
- Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που καταργεί όλα τα επιδόματα και ρίχνει στα τάρταρα τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
- Αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως.
- Μείωση στα όρια του… αφανισμού των συμβασιούχων.
- Καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο.
- Περικοπές στις δαπάνες δημόσιας Υγείας–Περίθαλψης–Παιδείας.
Θυσίες χωρίς αντίκρισμα.
Το πραγματικά προκλητικό, που κάνει ακόμα πιο εξοργιστικούς τους συστηματικούς εκβιασμούς Βενιζέλου, είναι πως ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εγγυηθεί στο ελάχιστο τη μείωση του χρέους παρά την κοινωνική… σφαγή που προοιωνίζεται. Και αυτό γιατί, παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, παρά τις θυσίες που παγιώνονται μέσα από το κείμενο του προσχεδίου, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί έως και στο 185,9% του ΑΕΠ, ενώ οι υποχρεώσεις του κράτους σε χρεολύσια αναμένεται να αγγίξουν τα 38 δισ. ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν αδύνατο να εξυπηρετήσει το ελληνικό Δημόσιο.
Και στο βάθος νέα μέτρα.
Λίγο πριν από την παρουσίαση των μεγεθών του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, πηγές του ΥΠΟΙΚ δήλωναν με στόμφο στους δημοσιογράφους πως «από τη στάση των πολιτών εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας», ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων… Μόλις τρεις ημέρες μετά, με ένα εκτρωματικό πολύ-νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών προκαλούσε νέο σοκ στα μεσαία και μικρά εισοδήματα:
- Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 με οριζόντια αναπροσαρμογή κλιμακίων.
- Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές με το ποσοστό έκπτωσης φόρου να περιορίζεται στο μισό, από 20%, που ίσχυε κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010, σε 10%μ
- Έξτρα φόρος-χαράτσι για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια με την καθιέρωση συμπληρωματικού φόρου με συντελεστές από 1,5% έως και 3%.
Και όλα αυτά, στο φόντο των δηλώσεων των τροϊκανών αφεντικών ότι η 6η δόση είναι πιθανή αλλά όχι εξασφαλισμένη, πιέζοντας έτσι για ακόμη περισσότερα μέτρα φτωχοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: