Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κοντά σε συμφωνία για «κούρεμα» με την... ψιλή.

Σε πυρετώδεις ρυθμούς και εν μέσω διαφωνιών και εντάσεων συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια οριστική συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τις Βρυξέλλες να δηλώνουν πως «βρικόμαστε κοντά σε λύση», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Οι τραπεζίτες φέρεται να επιμένουν σε απομείωση που να μην ξεπερνά το 40%, ενώ η γερμανική κυβέρνηση προτείνει έως 60% και ενίσχυση του EFSF στο 1 τρισ. Το ΔΝΤ, πάλι, με non paper σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητά «κούρεμα» άνω του 50%. Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απείλησε σήμερα με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο. 

Σε ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει της ψηφοφορίας για την ενίσχυση του EFSF στη γερμανική Βουλή την Τετάρτη, φέρεται να δήλωσε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν διεθνή εποπτεία στην Ελλάδαώστε η διαφθορά να μην επηρεάσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, η κ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ειδικότερα ότι εξετάζεται η συγκρότηση σώματος αξιωματούχων που θα επιβλέπουν το πρόγραμμα. Αυτοί, όπως είπε, θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο απατών και θα διασφαλίσουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με τον βέλτιστο τρόπο. Πάντως η Κομισιόν διέψευσε νωρίτερα τα περί προθέσεων των Βρυξελλών να τεθεί υπό κηδεμονία η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, η Συνθήκη της ΕΕ δεν παρέχει ανάλογες αρμοδιότητες, ούτε στην Επιτροπή, ούτε σε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ.

Κατά την ίδια συνάντηση, η καγκελάριος της Γερμανίας εκτίμησε ακόμη ότι το«κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα κυμανθεί από 50% έως 60%. Παράλληλα, το Βερολίνο στοχεύσει σε ενίσχυση του EFSF που θα φτάνει, με μόχλευση των κεφαλαίων του, το 1 τρισ.

Ο Γιούεργκεν Τρίττιν, βουλευτής των Πρασίνων που συμμετείχε στην ενημέρωση που έκανε η Μέρκελ στην αντιπολίτευση για τη Σύνοδο της Κυριακής, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η καγκελάριος προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής σε «πάνω από 50% και κάτω από 60%». Οι επικεφαλής των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (Σοσιαλδημοκράτες) και Τζεμ Οζντεμίρ (Πράσινοι) ανέφεραν πως η καγκελάριος τους ενημέρωσε επίσης ότι στόχος είναι η ισχύς του EFSF να αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα επιτευχθεί με συνδυασμό μέτρων, που θα περιλαμβάνουν εγγύηση των ομολόγων που εκδίδουν χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιθανή διεύρυνση της συνεργασίας του με ξένους οργανισμούς όπως το ΔΝΤ.
Αλλά και το ΔΝΤ, με non paper σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,ζητά «κούρεμα» άνω του 50%. Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπισης της κρίση 
Ο Οζντεμίρ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Μέρκελ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό αφορά περίπου 90 τράπεζες που συμμετείχαν στα στρες τεστ. Οι γερμανικές τράπεζες θα συγκεντρώσουν 5,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να τηρήσει τα υπεσχημένα παρά τις δυσκολίες, σημειώνει το ΔΝΤ, ωστόσο προσθέτει ότι απαιτείται να αναθεωρηθεί η γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφού ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις.
Η έκθεση του ΔΝΤ έχει ορίζοντα χρόνου έως το 2030, ενώ τοποθετεί την επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το 2021.
Το κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40 έως 50%, με την οικειοθελή συμμετοχή των τραπεζών υποστηρίζει ως μόνη βιώσιμη λύση και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Κουρίρ» και «Έστεραϊχ». 
Σύμφωνα με τον κ.Φάινμαν αυτή η λύση αποτελεί το «σωστό δρόμο, γιατί πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να ανασάνει και να ανοικοδομηθεί η οικονομία της, διαφορετικά η μόνη εναλλακτική λύση είναι η χρεοκοπία, που όπως υποστήριξε, θα έφερνε αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τις εξαγωγές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας».
Κομισιόν: Κοντά σε συμφωνία
Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι η προτίμηση της Επιτροπής είναι να βρεθεί μια συμφωνία, βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων εθελουσίως θα αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση», ενώ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ποσοστό μείωσης της αξίας των ομολόγων. Σημείωσε, πάντως, ότι η συνολική μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και των δημόσιων εθνικών αρχών.
Ως προς το ζήτημα ενδεχόμενης υιοθέτησης νέων μέτρων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που διαμορφώνεται, ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι με τον όρο μέτρα νοείται πλέον κυρίως η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, που θα επιτρέψουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και το ξεπέρασμα προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.
Ο κ. Αλταφάζ αναφέθηκε και στα περί πρόθεσης των Βρυξελλών να τεθεί υπό κηδεμονία η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως, η Συνθήκη της ΕΕ δεν παρέχει ανάλογες αρμοδιότητες, ούτε στην Επιτροπή, ούτε σε κανένα άλλο θεσμικό όργανο της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε ότι οι ιδιώτες επενδυτές «πρέπει να μετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο» στη μείωση του ελληνικού χρέους. «Είπαμε τον Ιούλιο πως η μείωση θα είναι στο 21%, αλλά ξεκάθαρα αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, η συζήτηση είναι γύρω στο 50%, 60%...», πρόσθεσε αναφερόμενος στο ύψος του «κουρέματος».
Ο Γιούνκερ παραδέχεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια να υποχρεωθούν οι ιδιώτες να μετάσχουν στο σχέδιο. «Εάν το επιβάλουμε τότε θα έχουμε αυτό που ονομάζεται πιστωτικό γεγονός και όλα θα καταρρεύσουν».
Ωστόσο, εάν οι τράπεζες κωφεύσουν «μπορεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση». Αλλά «το αποκλείω, δεν το επιθυμώ, θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα που θα είναι χρεοκοπημένη. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη».
«Προειδοποιεί»  το IIF
Προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες απηύθυνε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, διαμηνύοντας ότι υπάρχουν όρια για το τι μπορεί να συνιστά «εθελοντική» συμμετοχή  των ιδιωτών στο πρόγραμμα  ανταλλαγής ομολόγων. 
Μιλώντας στο Reuters, διευκρίνισε ότι «οποιαδήποτε προσέγγιση βασίζεται σε μονομερείς πράξεις κυβερνήσεων θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία». «Υπάρχουν όρια πάνω στο τι θεωρείται εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών και έχει ευρεία συμμετοχή της αγοράς», πρόσθεσε.
BlackRock: Αμφιβολίες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους Αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους διατύπωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών BlackRock, Λάρι Φινκ, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Η Ευρώπη διακινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με τη λήψη άστοχων και μικρής κλίμακας μέτρων, τόνισε. 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BlackRock, οι λύσεις που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι πολύ περιορισμένες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων που βρίσκονται στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. «Είχα πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει μία μεγάλη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: