Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ποιος φοβάται τη μεγάλη κακιά Γερμανία;

του Μπιρκ Γκέρολντ*

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα της γερμανικής επικυριαρχίας. ΟΝίγκελ Φαρέιτζ (Nigel Farage), του βρετανικού δεξιού λαϊκιστικού «κόμματος ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP) δεν παύει να καταφέρεται κατά της «υπό γερμανική κυριαρχία Ευρώπης» ενώ η συντηρητική εφημερίδα «ντέιλι τέλεγκραφ» διαβεβαιώνει πως η Γερμανία επιδιώκει να «αναλάβει τα ηνία» της Ευρώπης. Εντωμεταξύ οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης ιδρώνουν μέσα στα κοστούμια τους όταν ένας συνάδερφός τους ισχυρίζεται πως η Γερμανία φιλοδοξεί να γίνει ο «φίρερ» της Ευρώπης.


Λοιπόν, από πού προέκυψε αυτή η ξαφνική φοβία για τη Γερμανία; Υποτίθεται πως οφείλεται στον (υπέρμετρα) σημαντικό ρόλο που παίζει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ): είναι το μόνο κράτος-μέλος που μπορεί να δώσει ένα χεράκι στα κλυδωνιζόμενα κράτη της Ευρώπης, πράγμα που την καθιστά το κατ' εξοχήν σωτήρα του ευρώ (ή την αιτία του θανάτου του). Στις 28 Νοεμβρίου, ο Πολωνός υπουργός εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι (Radosław Sikorski) κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης και να αποτρέψει τη διάσπαση της ευρωζώνης.

Το πρώτο πρόβλημα είναι το εξής: προκειμένου να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις παραπαίουσες ευρωπαϊκές οικονομίες, η Μέρκελ (Merkel) θα χρειαστεί να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των αντίστοιχων εθνικών δημοσιονομικών τους συστημάτων. Πράγμα που ξύνει παλιές πληγές από την εποχή των ναζί. Το αγγλικό λαϊκό φύλλο «ντέιλι μέιλ» π.χ. έγραψε πως «αυτό που απέτυχε να κάνει ο Χίτλερ (Hitler) με στρατιωτικά μέσα, το πετυχαίνουν οι σύγχρονοι Γερμανοί με το εμπόριο και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Καλώς ήρθατε στο 4ο Ράιχ».

Οι λαϊκιστικές ασυναρτησίες ευδοκιμούν και στη Γερμανία

Όσον αφορά τους Βρετανούς, οι «διακριτικές» παρατηρήσεις του ηγέτη του κυβερνώντος «χριστιανικού δημοκρατικού κόμματος» (CDU) Βόλκερ Κάουντερ (Volker Kauder), έριξαν λάδι στη φωτιά. Το Φεβρουάριο ολοκλήρωσε ορισμένα σχόλιά του κατά του υποτιθέμενου βρετανικού απομονωτισμού με την εξής αποστροφή: «από εδώ και πέρα, ολόκληρη η Ευρώπη θα μιλάει γερμανικά». Τα βρετανικά μίντια «ανέβηκαν στα κεραμίδια» υπό την ενορχήστρωση της «ντέιλι μέιλ», συγκρίνοντάς τον με τον υπουργό προπαγάνδας των εθνικοσοσιαλιστών Γιόζεφ Γκέμπελς (Joseph Goebbels). Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί: αρκετοί Γερμανοί σχολιαστές υιοθετούν ανάλογους εμπρηστικούς τόνους και συμπεριφέρονται, σύμφωνα με το γερμανικό μπλογκ «σπρένγκσατς» σαν «ταύροι σε υαλοπωλείο».

Δεν είναι άρα τόσο παράξενο που οι Γερμανοί γίνονται στόχος επιθέσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εφημερίδες στην Ελλάδα (μια χώρα που γνώρισε την κατοχή από το Χίτλερ) αποκαλούν «τρίτο Ράιχενμπαχ» τον Γερμανό αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Χορστ Ράιχενμπαχ (Horst Reichenbach) και τιτλοφορούν «έδρα της νέας γκεστάπο» τις φωτογραφίες του γραφείου του στην Αθήνα. Οι Έλληνες διαδηλώνουν συχνά ντυμένοι με ναζιστικές στολές κατά της υποτιθέμενης γερμανικής κατοχής της πατρίδας τους. Η ισπανική εφημερίδα ABCκοροϊδεύει τη Μέρκελ πως τους τελευταίους έξι μήνες αντιλαμβανόταν την ΕΕ «σαν άνεργος Ισπανός, Έλληνας χτίστης, Δανή νοικοκυρά και Γερμανός εργάτης στην αυτοκινητοβιομηχανία». Σύμφωνα με την ιταλική οικονομική εφημερίδα «ιλ σόλε», η Γερμανία συμπεριφέρεται «σαν να' ναι κλεισμένη στον γυάλινο πύργο της», ενώ η ρουμανική εφημερίδα «ντιλέμα βέκε» βράβευσε τον «Μερκοζί» με το «Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού του 2011» για το «ρόλο» του στην ταινία τρόμου «2011: η οδύσσεια της οικονομίας». Αλλά κι εντός Γερμανίας, η καγκελάριος γίνεται στόχος πολλών επιθέσεων για τα πεπραγμένα της στην κρίση του ευρώ.

Η στρατηγική της Μέρκελ μπορεί πράγματι να θεωρηθεί απερίσκεπτη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ: μήπως τελικά δεν τη νοιάζει παρά το προσωπικό της όφελος και αδιαφορεί για το τι θα συμβεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ευρώ; Η πορεία που έχει επιλέξει η Μέρκελείναι γεμάτη κακοτοπιές: θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάλυση της νομισματικής ένωσης και στη συνέχεια της ΕΕ. Παρόμοια σενάρια ήδη συζητιούνται ανοικτά σε διάφορα χρηματιστηριακά γραφεία. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ φοβούνται πως θα απολέσουν την εθνική τους κυριαρχία, και οι φόβοι τους επιτείνονται από το φάσμα της επανάληψης της πολιτικής της «ναζιστικής Γερμανίας».


Η άβολη θέση της Γερμανίας

Αλλά η Γερμανία δε θεωρείται από όλους ως ο μόνος υπεύθυνος για την κρίση. Βρετανοί και Γάλλοι επικρίνουν τις χώρες τους πως φορτώνουν στη Γερμανία τις δικές τους ευθύνες. Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson) δήλωσε πως η Γερμανία βρέθηκε αναγκαστικά στην σημερινή θέση, λόγω της οικονομικής της ισχύος και των πολιτικών απαιτήσεων της συγκυρίας. Όπως εξηγεί ο πρώην Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ(Joschka Fischer) η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη ούτε για την ίδια τη Γερμανία: «όταν η Γερμανία δρα, ο κόσμος φοβάται πως θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Όταν αδρανεί, φοβάται πως θα εγκαταλείψει την Ευρώπη».

Αλλά το μόνο που πέτυχε η Μέρκελ είναι να απομείνει η ΕΕ χωρίς εναλλακτικές λύσεις.Θεωρήθηκε δεδομένο πως η απαιτούμενη δημοσιονομική πειθάρχηση θα ηρεμούσε τις αγορές και θα σταθεροποιούσε την ΕΕ. Η καγκελάριος υπογράμμισε πως τα άλλα κράτη-μέλη δεν πρέπει να αντιδρούν απέναντι σε μια Γερμανία που είναι αποφασισμένη να ξοδέψει λεφτά για να τα βοηθήσει, και πως ο μόνος που μπορεί να τα βοηθήσει είναι μια οικονομικά ανθηρή Γερμανία. Πράγματι, αρχικά η στρατηγική της Γερμανίδας καγκελαρίου έμοιαζε να αποδίδει: τα προβληματικά κράτη-μέλη βάλθηκαν να βάζουν τάξη στα δημοσιονομικά τους και οι χρηματαγορές έμοιαζαν ενθουσιασμένες. Κι ύστερα ήρθε η επόμενη χιονοστιβάδα κακών ειδήσεων.

Αν η Γερμανία παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της και συνεχίσει να προωθεί την κατεδάφιση του ευρώ, πολλοί προβλέπουν δεινά για την Ευρώπη, αν αυτή συνεχίσει να υφίσταται καν. Γάλλοι πολιτικοί προαναγγέλλουν «καταστροφή» -Ζακ Αταλί (Jacques Attali), «θάνατο από ασφυξία» -Ζαν-Λουι Μπουλάνζ (Jean-Louis Bourlanges) και «το τέλος της δημοκρατίας» Ζαν Μιάρ(Jacques Myard). Η ενότητα της Ευρώπης υφίσταται μόνο υπό την έννοια πως η Γερμανία ελέγχει πλήρως την Ευρώπη. Η γαλλική εφημερίδα «λε μοντ» διαπιστώνει πως το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται αποκλειστικά σε γερμανικά χέρια. Το μόνο που μοιάζει να έχουν ξεχάσει οι πάντες, είναι πως η Γερμανία δεν μπορεί να σώσει μόνη της την Ευρώπη.

O Birke Gerold είναι φοιτητής
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: