Με κόκκινες γραμμές, άλλες περισσότερο έντονες και άλλες λιγότερο, έφυγε ο πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα διεξαχθεί η πιό κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στην ιστορία της Ελλάδας. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον εξουσιοδότησαν να διαπραγματευτεί το νέο Μνημόνιο, χαράσσοντας τα όρια πέραν των οποίων δεν μπορεί να πάει.
Το θέμα του 13oυ και 14oυ μισθού φαίνεται ότι αποτελεί τη «γραμμή Μαζινό» για Σαμαρά και Καρατζαφέρη, οι οποίοι θεωρούν ότι τυχόν κατάργησή τους θα βύθιζε την Οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Στην ίδια λογική κινείται και ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και ορισμένες πληροφορίες τον φέρουν να το συζητά υπό όρους (ως αντιστάθμισμα, ίσως, στη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα), αλλά μόνο για τους υψηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα.
Απόλυτα αρνητικοί είναι και οι τρεις αρχηγοί στην αξίωση των Γερμανών να τοποθετηθεί Ευρωπαίος Επίτροπος στο υπουργείο Οικονομικών, για να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών. Ο Λουκάς Παπαδήμος τους ενημέρωσε ότι το θέμα έχει τεθεί έως τώρα μόνο ανεπισήμως, αλλά οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν ότι συζητήθηκε χθες σε επίπεδο εμπειρογνωμώνων, εξασφαλίζοντας και τη σύμφωνη γνώμη των δορυφόρων της Γερμανίας (της Ολλανδίας και της Φινλανδίας).
Τι θα γίνει με το θέμα των υπογραφών, τις οποίες ζητούν οι δανειστές από τους αρχηγούς στο κείμενο ενδεχόμενης συμφωνίας;
Είναι αρνητικοί και οι τρεις, θέτοντας θέμα αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας.
Προς το παρόν ας μην πάρουμε όρκο για το τι τελικά θα συμβεί. Για κανένα απ´ τα παραπάνω σημεία.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα περιθώρια ελιγμών του Παπαδήμου, ίσως αποδειχθούν ελάχιστα.
Ελπίζουμε να μην επιστρέψει πίσω με άδειες βαλίτσες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου