Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

«Απογοητεύει ο φέρελπις Παπαδήμος»


Η οικονομική εφημερίδα Die Welt επιχειρώντας έναν απολογισμό των ημερών του Λουκά Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας σημειώνει: «Δύο μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ο Παπαδήμος κινδυνεύει να παρασυρθεί στη δίνη του μικροκομματισμού».

Η Die Welt αναφέρεται στις υψηλές προσδοκίες που γέννησε στο εξωτερικό και εσωτερικό η παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ στο ‘τιμόνι’ της Ελλάδας. Αναμενόταν να εφαρμόσει αποφασιστικά και γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις βγάζοντας τη χώρα από την κρίση. «Ωστόσο», υπογραμμίζει η εφημερίδα, «2,5 μήνες μετά οι ελπίδες έκαναν φτερά στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, τη Ουάσιγκτον, αλλά και την Αθήνα (…). Στην πράξη ο απολογισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι φτωχός. Ο πρωθυπουργός πέτυχε να κάνει μικρές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αποφάσεις τις προηγούμενης εβδομάδας για διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Σαφώς μακρύτερη είναι όμως η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στάσιμες». 
Σύγκριση Παπαδήμου - Μόντι
Αναφορά γίνεται και στις συνεχιζόμενες έριδες μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες εντοπίζονται και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Σύμφωνα με την Die Welt, ούτε ο Παπαδήμος απέφυγε να εμπλακεί σε αυτές. Η οικονομική εφημερίδα συγκρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό με την περίπτωση Μόντι στην Ιταλία:
«Ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μόντι επιδεικνύει ζήλο στον πολιτικό αγώνα, ο Παπαδήμος εμφανίζεται εμφανώς αδύναμος». Κλείνοντας αναφέρεται στο αποτέλεσμα τελευταίας δημοσκόπησης της Public Issue, βάσει της οποίας ο Παπαδήμος χαίρει της αποδοχής του 55% των ερωτηθέντων. Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν θα διαρκέσει πολύ μέχρι τη στιγμή που η δυσαρέσκεια έναντι των πολλών θα φτάσει και στον έναν που βρίσκεται στην κορυφή».

«Ελληνική ρουλέτα»
«Μικροεπενδυτές ποντάρουν στο κούρεμα χρέους από πλευράς των μεγαλοεπενδυτών και αγοράζουν ελληνικά ομόλογα», σημειώνει η γερμανική έκδοση των Financial Times. Εν αναμονή της καταληκτικής συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και της ελληνικής κυβέρνησης για το κούρεμα η οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για τις έντονες κερδοσκοπικές τάσεις στις χρηματαγορές παρατηρώντας:
«Στις 20 Μαρτίου λήγουν ορισμένα ιδιαίτερα αγαπητά στους μικροεπενδυτές ελληνικά ομόλογα. Αυτά τα ομόλογα βρίσκονταν την Πέμπτη, όπως εδώ και αρκετό διάστημα, μεταξύ των κορυφαίων σε τζίρο στο χρηματιστήριο της Στουτγάρδης και βρίσκονταν μόνο κάτω από τα γερμανικά ομόλογα». Η FTD σημειώνει ότι οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι δεν οφείλουν να εμπλακούν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θα εισπράξουν σε περίπτωση κουρέματος την ονομαστική αξία των ομολόγων, δηλαδή 1 ευρώ για κάθε 35 σεντ που έχουν επενδύσει.


«Ένα πόκερ κυνισμού» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σχολίου της Westdeutsche Allgemeine Zeitung αναφορικά με την πρόθεση ορισμένων ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση που η χώρα τους εξαναγκάσει δια νόμου σε παραίτηση από τις απαιτήσεις τους. «Hedge Funds και ανθρώπινα δικαιώματα; Με την πρώτη ματιά δεν έχουν οι διαχειριστές αυτών των αμφιλεγόμενων κεφαλαίων τίποτα κοινό με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο δεν είναι τόσο παράξενο το ότι τα Hedge Funds τα επικαλούνται.

Ο στόχος τους δεν είναι να βοηθήσουν τα κράτη που χρωστούν, αλλά να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των επενδυτών τους. (…) Ανθρώπινο δικαίωμα είναι και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Και οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων έχουν κάτι να χάσουν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η στάση των Hedge Funds είναι κυνική. Δείχνει ότι ο στόχος τους δεν είναι στο να ξαναδώσουν προοπτική στους Έλληνες πολίτες, αλλά να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από την εξαθλίωσή τους»
Πώς θα εκμεταλλευτούν τα αρχαία μνημεία οι εταιρίες;
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να διαθέσει τους αρχαιολογικούς της χώρους σε διαφημιστικές και εταιρίες της show businnes. «Η χορήγηση αδειών θα γίνεται στο εξής πιο συχνά και πιο γρήγορα, σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού», γράφει η εφημερίδα, λόγω της επιτακτικής ανάγκης της Ελλάδας για χρήματα. Η SZ επικαλείται την πρόσφατη σχετική πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμου Γιακουμάτου και διερωτάται με δόση ειρωνείας: «Αλλά τι θα συμβεί αν οι παραγωγοί των ‘ντουζ της Ακρόπολης’ (αυτό υπάρχει) ή των ‘μπαχαρικών Ακρόπολη’ θελήσουν τοποθετήσουν τα προϊόντα τους ανάμεσα στους κίονες του ναού της Νίκης στον ιερό λόφο την ώρα που δύει ο ήλιος για παράδειγμα»;
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: