Γράφει: Μαρία Σπυράκη
Περιφέρονται στην Αθήνα με ύφος εικοσιτεσσάρων καρδιναλίων (τόσοι εκλέγουν τον Πάπα) και βλέμμα απλανές. Τους είδα να βγαίνουν από το Μαξίμου και από τη Συγγρού με την περιφρόνηση ζωγραφισμένη στο βλέμμα για τους ρεπόρτερ και τα τηλεοπτικά συνεργεία που περιμένουν την είδηση μέσα στο κρύο.
Περιφέρονται στην Αθήνα με ύφος εικοσιτεσσάρων καρδιναλίων (τόσοι εκλέγουν τον Πάπα) και βλέμμα απλανές. Τους είδα να βγαίνουν από το Μαξίμου και από τη Συγγρού με την περιφρόνηση ζωγραφισμένη στο βλέμμα για τους ρεπόρτερ και τα τηλεοπτικά συνεργεία που περιμένουν την είδηση μέσα στο κρύο.
Η τριάδα της τρόικας με πρωταγωνιστή τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ συνέταξε πρώτα μια ενδιάμεση έκθεση με τα λάθη και τις παραλείψεις της Ελλάδος τη διετία του Μνημονίου και την εμφάνισε στο Eurogroup χωρίς να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση. Αφού “έθαψαν” τη χώρα στους δανειστές της, ταυτόχρονα συνέταξαν και τον κατάλογο των νέων υποχρεώσεων -που αν τελικά εφαρμοσθεί στη χώρα μας, η Εσθονία με βασικό μισθό 288 ευρώ θα φαντάζει παράδεισος και η γειτονική Βουλγαρία πολυτελής προορισμός.
Περιδιαβαίνουν απτόητοι τα υπουργεία, έτοιμοι να κατεδαφίσουν όλες τις κατακτήσεις που αποτελούν τον κορμό της εργατικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Στην ουσία, μας λένε «θα φτωχύνετε τώρα, όλοι τώρα». Να χάσετε ό,τι κερδίσατε με κόπο μιας ζωής, να επιστρέψετε στη δεκαετία του ‘50. «Τα κεφάλια κάτω γιατί το κράτος σας χρωστάει και δεν μπορεί να δανειστεί».
Πράγματι, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Το γιατί φθάσαμε εκεί είναι μια άλλη συζήτηση. Καταλήξαμε στο Μηχανισμό Στήριξης και υπογράψαμε μια νύχτα το Μνημόνιο. Από το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε ότι εκείνο τον Απρίλιο λίγοι διάβασαν και ακόμη λιγότεροι κατάλαβαν τι ήταν αυτό που συνομολογούσαν με τους δανειστές. Το βέβαιο είναι ότι κανένας δεν διαπραγματεύτηκε. Στη διαδρομή μπορεί η κυβέρνηση να μην έκανε τα μαθήματά της, αλλά οι πολίτες αγόγγυστα πληρώσαμε και πληρώνουμε όλα τα χαράτσια. Φτωχύναμε και θα φτωχύνουμε κι άλλο. Όσοι έχουμε ακόμη δουλειά γιατί η φτώχεια μας έφερε την ύφεση , τη δραματική συρρίκνωση της κατανάλωσης και την καταστροφή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα: οι άνεργοι φθάνουν το ένα εκατομμύριο, χωρίς να έχουν ελπίδα να επιστρέψουν στη δουλειά και να ξανακερδίσουν την αξιοπρέπειά τους.
Μόνο ένας αρνητής της πραγματικότητας δεν διαπιστώνει, πλέον, ότι η συνταγή του Μνημονίου δεν είναι απλώς λάθος, αλλά βυθίζει τους Έλληνες στην καταστροφή ,καταπίνει τη χώρα. Αρνητές της πραγματικότητας είναι ο κ. Τόμσεν και οι άλλοι δύο της τρόικας. Απέτυχαν να εκπονήσουν και να παρακολουθήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Αντί να παραδεχθούν το λάθος τους και να προσαρμόσουν τη συνταγή στα ίδια δεδομένα, επιμένουν ότι όλη η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα που δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα κατά γράμμα.
Σε συνέχεια αυτής της καταστροφικής επιμονής ήρθε και η γερμανική πρόταση να εκχωρήσουμε μέρος της εθνικής κυριαρχίας στα οικονομικά για μερικά χρόνια , απροσδιόριστο πόσα. Εν ολίγοις,οι δανειστές αποκάλυψαν ότι σχεδιάζουν μια φτωχή και εξευτελισμένη Ελλάδα και ζητούν να προσυπογράψουμε αυτή την καταδίκη, απειλώντας μας με πτώχευση.
Κατόπιν τούτων, ζητώντας πάντα την άδεια του κ.Τόμσεν ,θα ήθελα να πω στους πολιτικούς μας πως «τώρα είναι η μεγάλη ώρα». Μια πτωχευμένη Ελλάδα δεν έχει θέση στο χάρτη του κόσμου, αλλά μια εξευτελισμένη Ελλάδα δεν αξίζει σε κανέναν Έλληνα . Είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης και της μάχης, όχι μόνο για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Κάναμε λάθη, αναπτύξαμε ένα στρεβλό κράτος, δεν τρέξαμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ματώσαμε και θα ματώσουμε για να μη χαθούν οι κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι δανειστές είναι συνυπεύθυνοι για τη δεινή θέση που βρίσκεται τώρα η χώρα και πρέπει να αναγνωρίσουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Διαφορετικά, οι αποδοκιμασίες που δέχεται στο δρόμο ο κ.Τόμσεν μπορεί να πάρουν εύκολα τη μορφή της ανεξέλεγκτης βίας. Να βρεθούμε σε μια κοινωνία όπου όλοι θα στρέφονται εναντίον όλων . Οι απελπισμένοι όταν βγουν στο δρόμο δεν έχουν τίποτα να χάσουν, οι δανειστές σίγουρα θα χάσουν τα λεφτά τους. Αφήστε που και ο κ. Τόμσεν θα χάσει την ευκαιρία να πάρει προαγωγή…
ΥΓ: Στο «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο ηθοποιός που στήνουν οι Γερμανοί στον τοίχο, απευθύνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα: “Εγώ ήρθα από τη θάλασσα της Ιωνίας. Εσείς από που ήρθατε…” Δεν παίρνει απάντηση. Τον εκτελούν. Εσείς κ. Τόμσεν από που ήρθατε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου