Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Μήπως μας διαφεύγει κάτι; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Συγγραφή:Πέτρος Λεωτσάκος
Μήπως μας διαφεύγει κάτι; Από την μια κοντά σε συμφωνία στο PSI+ αλλά από την άλλη η Standard and Poor’s, Fitch και Goldman Sachs προειδοποιούν για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας.
Τι ακριβώς συμβαίνει;



Μια παράδοξη εξέλιξη καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό μέτωπο καθώς από την μια πλευρά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει συμφωνία στο PSI+ αλλά από την άλλη οι δύο από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης η Standard and Poor’s και η Fitch καθώς και ένας εκ των ισχυρότερων επενδυτικών οίκων η Goldman Sachs προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει άμεσα. 

Υπάρχει πιθανότητα να διαφεύγει από τους οίκους αξιολόγησης και την Goldman το ενδεχόμενο θετικής κατάληξης του PSI+;
Θα ήταν προφανώς αφελές να πιστέψει κανείς ότι δεν έχουν συμπεριλάβει και αυτή την παράμετρο. 

Ωστόσο το πλέον πιθανό σενάριο είναι – εξού και οι προειδοποιήσεις – ότι μέσω του PSI+ θα επέλθει και η χρεοκοπία της Ελλάδος. 
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες δύο είναι τα πλέον πιθανά ενδεχόμενα 

1)Το PSI+ προχωράει αλλά η διαδικασία είναι τέτοια π.χ. συνολική επιβάρυνση 68% όπως διέρρευσαν διάφοροι τραπεζικοί κύκλοι, που αυτό θα συνεπάγεται όπως έχει προειδοποιήσει η Fitch σε χρεοκοπία. 
Το PSI+ είναι αιτία χρεοκοπίας ανέφερε μεταξύ άλλων η Fitch. 
Άρα το PSI+ θα αποτελέσει την αφορμή ή την αιτία για την χρεοκοπία της χώρας. 

2)Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι το PSI+ προχωράει αλλά η συμμετοχή παραμένει χαμηλή ούσα εθελοντική και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα CACs οι ρήτρες συλλογικής δράσης οι οποίες υποχρεώνουν όσους δεν συμμετείχαν να συμμετάσχουν. 

Η διαδικασία από εθελοντική καθίσταται υποχρεωτική και αυτομάτως αυτό οδηγεί σε επίσημη χρεοκοπία την Ελλάδα. 
Αν η χρεοκοπία είναι συντεταγμένη εντός του ευρώ και ονομαστεί απλή χρεοκοπία ή επιλεκτική είναι μια εξέλιξη σημαντική αλλά η Ελλάδα θα μείνει στην ιστορία ότι χρεοκόπησε. 

Πάντως φαίνεται ότι η ΕΕ και η Γερμανία δεν θέλουν την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ σε αυτή την φάση και ως εκ τούτου η πιθανή εξέλιξη θα είναι συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: