Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Το κλειδί.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΚΗΝΙΩΤΗ*
  • Αυτός ο χειμώνας είναι βαρύς. Απρόσμενα βαρύς για πολλούς ανθρώπους. 
  • Αυτός ο βαρύς χειμώνας είναι αποκαλυπτικός. Μαθαίνουμε αρκετοί τώρα τι συνέβαινε σε άλλες περιοχές αυτής της γης, όταν εμείς ήμασταν ήσυχοι ότι πορευόμαστε βήμα το βήμα τη σκάλα της ανάπτυξης και της ευημερίας.
  •  Αυτός ο χειμώνας είναι σκληρός. Στέλνει στη φτώχεια, στέλνει στη σκοτεινή πλευρά της ζωής, χιλιάδες συνανθρώπους μας. 
  • Αυτός ο χειμώνας είναι η ευκαιρία μας. Όπως τότε που ήμασταν παιδιά και κοιμόμασταν δυο δυο στα κρεβάτια του σπιτιού μας. Τότε που ζεσταίναμε ο ένας τον άλλον, που χουχουλιάζαμε και αχνίζαμε ο ένας τα χέρια του άλλου, όταν χιόνιζε.

Αυτός ο χειμώνας μπορεί να είναι η ευκαιρία μας. Αρκεί να βρούμε το κλειδί. Αυτό που θα κλειδώσει μια και καλή την αλαζονεία, τον εγωισμό μας, τον ατομικισμό μας και τη διάθεσή μας για φαίνεσθαι, στο βάθος του μπαούλου της ζωής. Πρέπει να βρούμε το κλειδί που θα ανοίξει τις καρδιές μας, που θα ανοίξει τις αγκαλιές μας, που θα ανοίξει τα χέρια μας για να πιαστούμε ο ένας με τον άλλον. Είναι εύκολο να το βρούμε. Βρίσκεται κάτω από το χαλάκι της πόρτας, είναι στη γλάστρα με το γεράνι, είναι στη φωτογραφία του παππού και της γιαγιάς μας, είναι γραμμένο στις σημαντικές σελίδες της αληθινής ιστορίας του λαού μας για κοινωνική πρόοδο.


Το κλειδί είναι η αλληλεγγύη. Είναι αυτό που θα μας ανοίξει την πόρτα στο ξέφωτο που αναζητάμε. Που θα μας βάλει σ’ ένα δρόμο ανατροπής της κατάστασης που ζούμε. Που θα μας φέρει κοντά τον έναν στον άλλον για να δώσουμε τις μάχες που επιτάσσει η εποχή.

Η αριστερά ξέρει την έννοια πάρα πολύ καλά. Σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της ελληνικής ιστορίας κατάφερε, με μοχλό την έννοια αυτή και με κέντρο των ενεργειών της πάντα τον Άνθρωπο, να βγάλει την κοινωνία από το τέλμα. Τρανό παράδειγμα η δράση του ΕΑΜ, που έδωσε λαμπρά παραδείγματα αλληλεγγύης και πίστης στον άνθρωπο αυτόν καθαυτόν.

Η αριστερά καλείται πάλι να διαμορφώσει το νέο όραμα για την κοινωνία, να προτάξει την ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα για την αποφυγή της χρεωκοπίας. Αυτή, δηλαδή η χρεωκοπία, εξακολουθεί να είναι μια επιδιωκόμενη προοπτική από κάποιους κυνικούς που αποφασίζουν με σκοπό και στόχο την πλήρη καθυπόταξη του κινήματος και του λαϊκού παράγοντα. Αυτός ο χειμώνας μπορεί να είναι η ευκαιρία της αριστεράς, μπορεί να είναι η ευκαιρία της κάθε μιας και του καθενός από μας. Ας βρούμε το κλειδί και ας οδηγηθούμε στη λύτρωση.

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Σκηνιώτης είναι ποιητής, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: