Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Προφανώς, ούτε η φράου Μέρκελ διάβασε το Μνημόνιο...

Της Ζέζας Ζήκου

Προφανώς, ούτε η φράου Μέρκελ διάβασε το Μνημόνιο! Ομως, ποιος φταίει... Η συνταγή του Μνημονίου, ο κομπογιαννίτης γιατρός που την εφάρμοσε ή ο λαϊκισμός; Ουσιαστικά, για πρώτη ίσως φορά η Μέρκελ αμφισβητεί ότι όλα όσα έγιναν την τελευταία διετία στην Ελλάδα ήταν σωστά.


«Δεν έχει νόημα να υποσχόμαστε όλο και περισσότερα χρήματα, εάν δεν καταπολεμούμε τις αιτίες της κρίσης», τονίζει η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους των εφημερίδων Le Monde, S­ddeutsche Zeitung, The Guardian, La Stampa, El Pais και Gazeta Wyborcza. Η φράου Μέρκελ ζητεί αυστηρές μεταρρυθμίσεις, ελαστικότερους όρους στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερη εξουσία στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί των εθνικών προϋπολογισμών και τιμωρία των απείθαρχων χωρών.

«Αν κάποιος έχει υποσχεθεί εκατό φορές ότι θα μειώσει το χρέος του, πρέπει να μπορούμε να το διεκδικήσουμε νομικά», τονίζει η Γερμανίδα καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παρακάμψει τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες προβλέπουν ότι «μία χώρα δεν επιτρέπεται να πληρώσει για τα χρέη μιας άλλης» και προειδοποιεί ότι «και οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες». Αναφερόμενη στις εισηγήσεις πολλών πλευρών για την έκδοση ευρωομολόγου, επαναλαμβάνει ότι «δεν αποτελεί λύση» και προσθέτει πως μεγαλύτερη κοινοτική εγγύηση θα είναι δυνατή μόνον εφόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των εθνικών προϋπολογισμών.

«Θέλω να βοηθήσω, αλλά πρέπει όλοι να καταβάλουν και κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσουν την κατάστασή τους», επισημαίνει, και σε όσους μιλούν για περισσότερη αλληλεγγύη από τη Γερμανία, απαντά ότι στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή «έχει επιτευχθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας». Και επιμένει στην ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, ζητεί ευέλικτο εργατικό δίκαιο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους εργαζόμενους, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, καθώς και αποκρατικοποιήσεις.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με τους φόβους που εκφράζονται από πολλούς Ευρωπαίους για ηγεμονική συμπεριφορά της Γερμανίας, η καγκελάριος τονίζει: «Παίρνω στα σοβαρά αυτές τις ανησυχίες, αλλά τις θεωρώ αβάσιμες». Προσθέτει, δε, ότι «πρέπει να θάψουμε τα παλιά στερεότυπα» και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι συνώνυμο της ευτυχίας μας. Αυτή είναι η ήπειρός μου και η ελεύθερη Ευρώπη υπήρξε πάντοτε το όνειρό μου». Ειλικρινής, τα πάντα για τον εαυτόν της.

Με ήπιο ύφος μιλάει για το καθήκον της Γερμανίας στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. «Η μοίρα μάς οδήγησε στην πρόκληση αυτή», δηλώνει η κ. Μέρκελ. «Ηρθε η ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η πρόκληση είναι ιστορική. Αν δεν αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, οι επιπτώσεις θα μας ξεπεράσουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό», κατέληξε η καγκελάριος, που δέχεται τις εντονότερες πιέσεις της 20ετούς πολιτικής της σταδιοδρομίας.

Πολλοί παραδοσιακοί σύμμαχοί της στο CDU και στην κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία εκτιμούν πως η απόφασή της να διασώσει σπάταλα κράτη, όπως η Ελλάδα, θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους Γερμανούς φορολογουμένους. Σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όμως, καθώς και στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η κ. Μέρκελ δεν έκανε αρκετά για να στηρίξει τη Ζώνη του Ευρώ. Οι επικρίσεις που αντιμετωπίζει από τα κέντρα αυτά κάνουν λόγο για την αναποφασιστικότητά της, το αντιδραστικό της πνεύμα και την εμμονή της με το πολιτικό της μέλλον.

Στενοί της συνεργάτες κάνουν σήμερα λόγο ότι η κ. Μέρκελ έχει συνειδητοποιήσει τον τελευταίο μήνα ότι η μοίρα της είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη της ίδιας της Ευρωζώνης. Η συνειδητοποίηση αυτή συνοδεύεται από σαφή μεταβολή της ρητορικής της.

Σε σειρά τοπικών εμφανίσεων, η κ. Μέρκελ έπαψε να επικρίνει τους σπάταλους Ελληνες, θεματική που κυριαρχούσε στις ομιλίες της του περασμένου έτους, υιοθετώντας, αντίθετα, προσεκτικά επιλεγμένα επιχειρήματα γύρω από τους λόγους που η σωτηρία της Ελλάδας με γερμανική βοήθεια είναι αναγκαία. «Αν το ευρώ αποτύχει, η Ευρώπη αποτυγχάνει και αυτή», είναι ένα από τα επιχειρήματα που επαναλαμβάνει συχνά τον τελευταίο καιρό η καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: