Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Επερώτηση του αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς για την άρνηση συνεργασίας του Περιφερειάρχη με το συνήγορο του πολίτη

11/01/2012 


 Ο συνήγορος του πολίτη, διερευνώντας αναφορά με αντικείμενο τη «μη τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης και αξιολόγησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: επέκταση των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), κατά 24 MW και 12 MW αντίστοιχα, στις θέσεις “Περδικοβούνι” και “Καλύβα - Τούμπα”, του δήμου Κορώνειας του νομού Βοιωτίας, της εταιρείας “Αιολική Ενεργειακή Πελοποννήσου Α.Ε.”», απέστειλε επιστολή, με α.π. 24314/09/04/15.11.2011 και αποδέκτες το ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στην επιστολή παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης και επισημαίνεται η μη ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στο αίτημα διερεύνησης του θέματος και ενημέρωσης του συνηγόρου του πολίτη, όπως είχε πράξει στο παρελθόν και το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας. Η επιστολή κλείνει με τα εξής:

Η μη απάντηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ν. Βοιωτίας και ακολούθως από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας συνιστά άρνησης σύμπραξης στην επίλυση του προβλήματος και θέτει σε αμφισβήτηση την νομιμότητα της διαδικασίας δημοσιοποίησης.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής μας παρέμβασης επιθυμούμε να επισημάνουμε προς την ΕΥΠΕ και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ότι οφείλουν να αποφεύγουν ενέργειες που επιφέρουν καταστάσεις οι οποίες αντίκεινται στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων προς τη Διοίκηση.

Εν αναμονή μιας άμεσης απάντησης, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η παραπάνω στάση επέτρεψε να συνεχιστούν παράτυπα οι διαδικασίες αδειοδότησης, με αποτέλεσμα στις 6/9/2011 να εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και στις 16/12/2011 απόφαση χορήγησης άδειας εγκατάστασης για το υπόψη έργο. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ένα μικρό μόνο τμήμα μιας γιγαντιαίας επιχείρησης «κατάληψης» του Ελικώνα από αιολικές εγκαταστάσεις, πού μόνο στον κεντρικό ορεινό όγκο του είναι της τάξης των 600 MW.

Το φαινόμενο αυτό είναι γενικευμένο σε όλους τους ορεινούς όγκους της Στερεάς Ελλάδας, από τα Άγραφα (Νότια Πίνδο), τον Τυμφρηστό, την Οίτη, τα Βαρδούσια, τη Γκιώνα, τον Παρνασσό, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, μέχρι την Δίρφυ, την Όχη και τη Σκύρο, όπου το θέμα έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, αδειοδοτούνται βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις σε βουνά, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιοχές απόλυτης προστασίας, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τις τελευταίες δηλαδή αδιατάρακτες περιοχές. Σε κάθε συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής Περιβάλλοντος, αδειοδοτούνται πολυάριθμες ιδιωτικές αιολικές εγκαταστάσεις, που καταλαμβάνουν χωρίς κανένα κόστος τεράστιες δημόσιες αλλά ακόμη και ιδιωτικές εκτάσεις, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πλήθους φορέων και συλλογικοτήτων της περιφέρειας Στερεάς. Ήδη σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, κατατέθηκε υπόμνημα κοινής παρέμβασης πολιτών και συλλογικοτήτων της Στερεάς με το αίτημα να αποτελέσει θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης, το οποίο και επισυνάπτω.

Με βάση τα παραπάνω απευθύνουμε την ακόλουθη επερώτηση στον κ. Περιφερειάρχη:

·         Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει η διερεύνηση του θέματος της αναφοράς στο συνήγορο του πολίτη και δεν έχει ενημερωθεί επ’ αυτού;
·         Προτίθεστε, μετά και την τελευταία επιστολή του συνηγόρου του πολίτη να προβείτε σε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες και ποιές;
·         Ποια είναι η θέση σας, απέναντι στη δέσμη προτάσεων και αιτημάτων, που περιέχονται στο υπόμνημα των πολιτών και των συλλογικοτήτων της Στερεάς;



Δέσποινα Σπανούδη

περιφερειακή σύμβουλος
του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια: