Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Άσκηση προσομοίωσης για χρεοκοπία.

Συγγραφή:Βασίλης Αγγελόπουλος
Πρόβα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας τον Μάρτιο έκανε η κυβέρνηση! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», η άσκηση προσομοίωσης της χρεοκοπίας που πραγματοποιήθηκε προβλέπει την καταβολή μέρους των μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων με ειδικά κουπόνια αντί για μετρητά.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει στην άσκηση προσομοίωσης από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. Η άσκηση αυτή προβλέπει ότι, λόγω της ταμειακής δυσχέρειας που θα δημιουργηθεί στο Δημόσιο από τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές της, το 50% των μισθών και των συντάξεων θα πληρωθούν κανονικά σε ευρώ και το υπόλοιπο 50% σε ειδικά κουπόνια, δηλαδή μια νέα μορφή χρήματος. Τα κουπόνια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για να εξοφλήσουν χρέη ή υποχρεώσεις που έχουν προς το Δημόσιο και θα γίνονται αποδεκτά στις συναλλαγές τους με τις εφορίες ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Με άλλα λόγια, οι πολίτες θα μπορούν με τα κουπόνια να εξοφλήσουν φορολογικές ή ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι το χαράτσι στα ακίνητα, οι μηνιαίες εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Μάλιστα, δεν θα επιτρέπεται η ανταλλαγή των κουπονιών με χρήμα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί μαύρη αγορά χρήματος.

Ηδη για τα αποτελέσματα της άσκησης έχει υπάρξει ενημέρωση στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, που με τη σειρά τους έχουν φροντίσει να ενημερώσουν αναλόγως επιτελικά στελέχη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Επίσης, έχει ενημερωθεί αναλυτικά για τα συμπεράσματα της άσκησης η τρόικα, μέσω των τεχνικών κλιμακίων που σχεδόν σε καθημερινή βάση βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλοι του ΙΚΑ, που συμμετείχαν σε πρόσφατα σεμινάρια μετεκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, δήλωσαν πλήρως ενήμεροι για το θέμα και προετοιμασμένοι για τη χρήση κουπονιών, αντί χρημάτων.

Βέβαια, έχει ξεκαθαριστεί ότι τα κουπόνια που θα βρεθούν στα χέρια εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου δεν θα πρέπει να διοχετευτούν για κάλυψη βασικών αναγκών, αλλά μόνο για συναλλαγές με το κράτος. Για παράδειγμα, θα μπορεί ένας συνταξιούχος που θα έχει στη διάθεσή του το εν λόγω κουπόνι να πληρώσει με αυτό το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ή του ειδικού τέλους ακινήτων. Θα μπορεί, δηλαδή, να εξοφλήσει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπως επίσης θα μπορεί να εξοφλήσει οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αποτελέσματα από την άσκηση προσομοίωσης που έγινε δεν άφησαν πάντως ικανοποιημένη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο κίνδυνος να προκληθεί χάος, αφού οι πολίτες υπό καθεστώς έστω και ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα βρεθούν απέναντι στην πρωτοφανή διαδικασία να καλύπτουν άλλες ανάγκες με ευρώ και άλλες με κουπόνια, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Επίσης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το χτύπημα που θα υποστεί το ίδιο το νόμισμα θα είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς θα πληγεί θανάσιμα το κύρος του στιβαρού και σκληρού ευρώ.

Η πρόβα χρεοκοπίας αποτελεί την πρακτική εφαρμογή συνθηκών ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα πάρει σάρκα και οστά, αν δεν βρεθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, συνολικής αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ, καθιστούν κρίσιμο και κομβικό τον συγκεκριμένο μήνα για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την αποφυγή ή όχι πιθανής χρεοκοπίας.

Στο τραπέζι τώρα το σενάριο για τριετή αναστολή σε 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

Την αναστολή καταβολής δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για μία τριετία, μαζί με το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), εξετάζει η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και των εργοδοτών. Πρόκειται για ένα από τα σενάρια για την κατάργηση των δώρων στον ιδιωτικό τομέα που κυκλοφόρησαν χθες προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Η κατάργηση εξετάζεται να γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στα πρότυπα της τριετίας ’85-’87, όταν και τότε συνέβη κάτι αντίστοιχο, αλλά μόνο για τους μισθούς. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής έριξε λάδι στη φωτιά, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, να υπάρξει μείωση μισθών στη ρύθμιση που θα προωθηθεί, ενώ δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των κύριων συντάξεων. Οπως είπε, η κυβέρνηση, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, θα φτιάξει ένα «πακέτο» για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των κύριων συντάξεων στην περίπτωση που μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές, για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών. Από την πλευρά της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), διά στόματος του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη, επαναφέρει την πρόταση για τριετές πάγωμα των μισθών, υπολογίζοντας ότι η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, λόγω πληθωρισμού, θα κυμανθεί από 2,6% έως 3,8%.

Οι αντιδράσεις της ΓΣΕΕ είναι πολύ έντονες και γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για «αντισυνταγματικές διαδικασίες». Η πλευρά της ΔΑΚΕ απειλεί ότι δεν θα προσέλθει καν στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αν υπάρξει θέμα ρύθμισης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι ενδεχόμενη προώθηση ΠΝΠ θα πυροδοτήσει νέο γύρο σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων. «Θεωρούμε ακραία πράξη και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά να επιβληθεί κατάργηση 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική πράξη. Αν νομίζει αυτό το τριμερές σχήμα που στηρίζει την κυβέρνηση ότι έχει την αντοχή και τη συνοχή να το κάνει, ας το κάνει» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδότες φαίνεται να πατούν πάνω στη δεδομένη επιθυμία της τρόικας και της κυβέρνησης για μείωση του μέσου εργασιακού κόστους στη χώρα, για να «κερδίσουν» μέσω της κατάργησης δώρων και επιδομάτων και το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τη διαρροή της περασμένης Δευτέρας σχετικά με τη δημιουργία ενός πλαφόν, πάνω από το οποίο δεν θα δίνεται δώρο, υπήρξε σιωπηρή αποδοχή της διαφαινόμενης κυβερνητικής πρότασης για το τριετές πάγωμα των δώρων. Από την πλευρά της, η ΕΣΕΕ, με χθεσινή ανακοίνωση, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να φερθούν έξυπνα, για να μην επιβληθούν σκληρές οριζόντιες περικοπές «με νόμους-σκούπα» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: