Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάλει τις «χειροπέδες» του ευρώ για να επιβιώσει, εάν δεν θέλει να ζητά συνεχώς οικονομική βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Κλάους - Πέτερ Μίλερ.
Ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι δεν θα είναι καλό για την Ελλάδα, εάν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συνεχίσουν να την αναγκάζουν να φορά τις «χειροπέδες» ενός νομίσματος που επιτρέπει μόνο την εσωτερική προσαρμογή μέσω περικοπών των δαπανών και μείωσης των μισθών.
«Θα επανέλθουν (σ.σ.: οι Έλληνες) ζητώντας και άλλα χρήματα και δεν θα υπάρχει τέλος, εκτός και αν εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν θα πάρει δύο έως τρία χρόνια - μιλάμε για 20, 30 ή 40 χρόνια για την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας σε εκδήλωση που έγινε στη Φρανκφούρτη.
«Οι Έλληνες χρειάζονται τελικά ένα νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να το υποτιμούν», συνέχισε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι «θα χρειασθεί πολύς χρόνος, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση ανασυγκροτήσει τις μη λειτουργικές δομές που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα».
Ο κ. Μίλερ δεν θεωρεί ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει «παγκόσμιο χάος» και ότι θα ωθήσει τους επενδυτές να απαλλαγούν από τα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. «Δεν νομίζω ότι μετά από μία τέτοια απόφαση οι αγορές θα αντιδρούσαν αρνητικά έναντι των άλλων χωρών που θα παρέμεναν στην Ευρωζώνη», σημείωσε.
ΟΟΣΑ: Η τελική λύση για την Ελλάδα βρίσκεται στο αέρα
Την εκτίμηση ότι η τελική λύση για την Ελλάδα βρίσκεται στο αέρα εξέφρασε ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
Σύμφωνα με τον Παντοάν υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μέχρι να βρεθεί λύση στα προβλήματα χρέους της Ελλάδας. «Πιστεύω πως για να ηρεμήσουν τα πράγματα πρέπει να βρούμε μια τελική λύση για την Ελλάδα, η οποία, ωστόσο, φαίνεται να είναι ακόμα στον αέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ την χαρακτήρισε ισορροπημένη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές για την ανάγκη επαγρύπνησης», και αναγνωρίζει πως τέτοιες δράσεις πρέπει να είναι ευπροσάρμοστες, αναλόγως των οικονομικών συνθηκών της Ευρώπης.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να επιταχυνθεί περαιτέρω η δημοσιονομική σύγκλιση, από τη στιγμή που χώρες έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ύφεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου