Η ΣΤΕΊΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΊΡΙ ΣΤΟ WORDPRESS.COM

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Βενιζέλος ante portas…

Γράφει ο Ρωμύλος Κομνηνός
Στην επέτειο της εθνικής ταπείνωσης των Ιμίων, τότε που στην εξουσία βρισκόταν και πάλι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, δυο πολιτικά τέκνα του εκσυγχρονισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσαν τη σύναψη πολιτικής συμμαχίας. Για να πάρουν το ΠΑΣΟΚ από τα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, το συντομότερο δυνατό. Και για να διαμορφώσουν το μέλλον του Κινήματος, όπως εκείνοι το οραματίζονται, χωρίς άλλους… ενδιάμεσους.

Δυο μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία οι βενιζελικοί «απειλούσαν» σε παρασκηνιακές συζητήσεις, ότι δεν θα διστάσουν να θέσουν θέμα νέου επικεφαλής, ο οποίος φυσικά θα αποκτήσει εκ των πραγμάτων προβάδισμα για την προεδρία του Κινήματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε να βάλει… στο ράφι τις προσωπικές φιλοδοξίες του.

Και να συνταχθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πολιτικό στο πλευρό του οποίου βρέθηκε ως «υπαρχηγός» στην εσωκομματική μάχη του 2007, ήλπιζε ωστόσο ότι θα… προσπερνούσε, πέντε χρόνια αργότερα. Ένας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είχε συνταχθεί με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μόνο απέναντι σχεδόν σε όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος.

Στην αποψινή συνάντηση που είχαν σημειολογικά στο υπουργείο Οικονομικών, για να καταδειχθεί το προβάδισμα Βενιζέλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε να εξηγήσει την… απότομη αλλαγή πορείας των σχεδιασμών του, στη βάση της ανάγκης «να εγγυηθούν την ενότητα». Οι δυο τους. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η ενότητα θα μπορέσει να καλύψει τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, μίλησε ως… αυριανός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην εθνική κρίση, τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά και την πολιτική ανάγκη επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ. Ακυρώνοντας έτσι όσα διέδιδαν ακόμη και βουλευτές που ανήκουν στον κύκλο επιρροής του, περί αυτόνομου εγχειρήματος.

Βενιζέλος και Λοβέρδος επιχειρούν σήμερα να ολοκληρώσουν αυτό που άφησαν ημιτελές το 2007. Μόνο που τότε απέναντί τους βρέθηκε το «όλον ΠΑΣΟΚ», το οποίο στοιχήθηκε πίσω από τον Γιώργο Παπανδρέου. Στη σημερινή συγκυρία, είναι δύσκολο να βρεθεί ένας αντίστοιχος συσπειρωτικός πόλος, ώστε να σταματήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι είχαν στο πλευρό τους το 2007 και το εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Εκτός κι αν μας περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: